Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 11 september 2024

5 vragen over de rol van het verantwoordingsorgaan

Het verantwoordingsorgaan (vo) adviseert en controleert het bestuur. Dat doen zij namens onze deelnemers, werkgevers en gepensioneerden. Het bestuur moet aan het vo uitleggen waarom zij bepaalde keuzes maakt. Dat noemen we ook wel verantwoording afleggen. Wie zitten er eigenlijk in het vo? En welke rol heeft het vo bij de overstap naar de nieuwe pensioenregels? U leest het op deze pagina.

1. Wie zitten er in het verantwoordingsorgaan?
In totaal zitten er 16 mensen in het vo van PMT. Zij vertegenwoordigen al onze (ex-)deelnemers, werkgevers en gepensioneerden. Alle leden van het vo zijn mensen die verbonden zijn met het pensioenfonds. Zij bouwen of bouwden pensioen bij ons op, ontvangen pensioen van ons of zijn werkgever in de sector Metaal en Techniek. De leden van het vo worden steeds benoemd voor een periode van 4 jaar. Op Verantwoordingsorgaan staan de namen van alle huidige leden op een rij.

2. Wat doet het vo?
Het vo controleert het bestuur van PMT en heeft een adviesrecht. Dat betekent dat zij op sommige onderwerpen advies mogen geven aan het bestuur. Ook kijken zij mee op de besluiten die het bestuur neemt. Het bestuur kan in dat geval pas een besluit nemen nadat het vo een advies heeft gegeven. Onderwerpen waarover het vo adviesrecht heeft zijn bijvoorbeeld het communicatiebeleid of de interne klachten- en geschillenregeling. Daarnaast geeft het vo ieder jaar een algemeen oordeel over de besluiten van het bestuur. Hier schrijven zij over in een eigen jaarverslag én in het jaarverslag van PMT. Deze jaarverslagen vindt u op de pagina Jaarverslag.

3. Welke rol heeft het vo bij de overstap naar de nieuwe pensioenregels?
Bij de overstap naar de nieuwe pensioenregels speelt het vo een belangrijke rol. Het bestuur mag namelijk pas een besluit nemen over de overgang naar de nieuwe regels als het vo een advies heeft gegeven. Daarbij moeten ze het advies van het vo meenemen. Daar kunnen ze niet zomaar omheen dus. Omdat de overstap naar de nieuwe pensioenregels een unieke gebeurtenis is, heeft het vo een externe deskundige ingehuurd die hen begeleidt. Ook is er binnen het vo een aparte werkgroep die zich bezighoudt met de overstap naar de nieuwe pensioenregels.

4. Wat doet het vo nog meer?
Het vo vergadert ongeveer 10 keer per jaar en het bestuur is bij een deel van elke vergadering aanwezig. Verder is bij elke gepensioneerdenbijeenkomst een aantal leden van het vo aanwezig. Dit is tot nu toe als zeer positief ervaren. Ook dit jaar is daarom een aantal leden erbij. Spreek hen gerust aan als u er bent, of stuur uw vraag naar verantwoordingsorgaan@pmt.nl.

5. Alles weten over het vo?
Kijk dan op de pagina Verantwoordingsorgaan of lees het jaarverslag op de pagina Jaarverslag. Heeft u een vraag voor het vo? Stuur deze naar verantwoordingsorgaan@pmt.nl.



Verder lezen?
In onze serie 5 vragen over de rol van… beantwoorden we steeds 5 vragen. Die gaan over partners of organisaties die belangrijk zijn voor deelnemers, werkgevers en gepensioneerden van PMT. In het vorige artikel gingen we in op de rol van onze sociale partners. Volgende keer staan we stil bij de rol van het bestuur.