Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
Gepubliceerd op 19 februari 2025

5 vragen over het pensioen voor je partner

U denkt er misschien liever niet over na, maar stel dat u overlijdt. Dan wilt u dat uw partner zich kan redden. Daarvoor hebben wij partnerpensioen in onze pensioenregeling. Dit pensioen ontvangt uw partner wanneer u overlijdt. Wilt u meer weten over de hoogte van het partnerpensioen? Of wat de nieuwe pensioenregels betekenen voor het partnerpensioen? Dat leest u in dit artikel.

1. Hoe weten we of u een partner heeft?
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan ontvangen wij de gegevens van uw partner automatisch. U hoeft dat dus niet zelf te melden. Woont u samen en heeft u een samenlevingsovereenkomst of -verklaring? Dan moet u uw partner zelf bij ons aanmelden. Dat doet u in Mijn PMT of per post. In Mijn PMT ziet u ook of uw partner bij ons bekend is.

2. Hoe weet u wat uw partner krijgt na uw overlijden?
U kunt de hoogte van het partnerpensioen op meerdere plekken zien. Zo staat het bijvoorbeeld op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit is een overzicht van uw pensioen dat u 1 keer per jaar van ons ontvangt. Verder kunt u het altijd inzien op Mijn PMT, uw persoonlijke online omgeving bij PMT. Goed om te weten: het partnerpensioen dat u daar nu nog ziet, is het partnerpensioen dat u in de huidige pensioenregeling opbouwt. Daarmee bedoelen we de pensioenregeling tot en met 2025.

3. Hoe is het partnerpensioen geregeld vanaf 1 januari 2026?
In de nieuwe pensioenregeling is er ook een partnerpensioen voor uw partner geregeld. Wat uw partner ontvangt, hangt af van het moment waarop u overlijdt. Is dat als u nog pensioen opbouwt bij PMT? Dan is het anders geregeld dan wanneer u overlijdt als u al met pensioen bent. Hieronder leggen we beide uit.

Overlijdt u als u nog pensioen opbouwt bij PMT ?
Dan is dit de hoogte van het pensioen voor uw partner:

  • Uw partner ontvangt levenslang 20% van het salaris waarover u pensioen opbouwt.
  • Uw partner ontvangt € 5.000 bruto per jaar tot zijn of haar AOW-leeftijd. Dit is op fulltime basis.

Overlijdt u als u al met pensioen bent?
Dan ontvangt uw partner ook partnerpensioen. Dit bedraagt 50% van het ouderdomspensioen dat u op dat moment ontvangt. Deze afspraak is hetzelfde als voor de ingangsdatum van de nieuwe pensioenregels.

4. Wat gebeurt er met het partnerpensioen dat u tot 1 januari 2026 heeft opgebouwd?
Het partnerpensioen dat u voor de ingangsdatum van de nieuwe pensioenregeling heeft opgebouwd, gaat mee naar de nieuwe pensioenregeling. Uw partner heeft er dus nog steeds recht op. Het komt bovenop het partnerpensioen dat u bij vraag 3 ziet. Dat geldt als u voordat u met pensioen gaat overlijdt. Maar ook wanneer u overlijdt als u al met pensioen bent of  als u overlijdt als u geen pensioen meer opbouwt bij PMT.

5. Heeft u invloed op de hoogte van het partnerpensioen?
Als u met pensioen gaat, kunt u ervoor kiezen om het partnerpensioen te verhogen. Dat doet u door een deel van uw ouderdomspensioen in te wisselen. Andersom kan ook. Dan wisselt u het partnerpensioen in voor een hoger ouderdomspensioen voor uzelf. Uw partner moet daar wel toestemming voor geven. Heeft u geen partner? Dan wordt het partnerpensioen automatisch ingewisseld voor een hoger ouderdomspensioen. Goed om te weten: deze keuzemogelijkheid blijft bestaan in de nieuwe pensioenregeling.

Meer informatie over partnerpensioen
Op Nieuw pensioenstelsel vindt u meer informatie over partnerpensioen in de nieuwe pensioenregeling. Wilt u meer weten over partnerpensioen in onze huidige regeling? Ga dan naar Nabestaandenpensioen. Hier staat ook een interactieve uitlegvideo.

Verder lezen?
In onze serie 5 vragen … beantwoorden we heel 2025 steeds 5 vragen over onze nieuwe pensioenregeling. Zo staan we steeds iets uitgebreider stil bij een stukje informatie uit de nieuwe pensioenregeling. Volgende keer beantwoorden we 5 vragen over de weg die we nog gaan afleggen richting de overstap naar de nieuwe pensioenregeling.